Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

piątek, 18 sierpnia 2017

Sałatka meksykańska z jarmużem, fasolą, kukurydzą i awokado. Mexican salad with kale beans corn and avocado.


Aktualizacja wpisu z 2 sierpnia 2014 roku.
Porcja dla 5 – 6 osób.
80 - 100 g jarmużu
1 1/2 awokado
2 pomidory
250 g czerwonej fasoli z puszki
220 g kukurydzy z puszki
1 czerwona papryka
1 chilli, w oryginale jalapeno
1/2 czerwonej cebuli

Dressing
1/2 awokado
2 łyżki oliwy
1 - 2 łyżki wody
sok z 1 limonki
1/3 - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 – 1/2 łyżeczki chilli proszku (nie ma w oryginalnym przepisie)
10 - 15 gałązki kolendry, drobno posiekana (nie ma w oryginalnym przepisie)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki zacznij od zrobienia dressingu. Awokado obierz, pokrój na kawałki, zmiksuj z kolendrą, wodą, oliwą i sokiem z limonki, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

Jarmuż umyj, podziel liście na cząstki, wymieszaj z dressingiem.
Warzywa umyj; paprykę, pomidor i awokado pokrój w dużą kostkę. Paprykę chilli drobno posiekaj, bez pestek. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Do jarmużu dodaj paprykę, pomidor, awokado, cebulę, chilli, kukurydzę i fasolę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz podawać od razu.

Jeżeli lubisz pikantne jedzenie dodaj do dressingu więcej kminu i chilli w proszku.


Przepis wzięłam ze strony: Healthy Creamy Mexican Kale Salad
Zmieniłam proporcje w sałatce i dressingu.


Serves for 5 ​​- 6 people.
80 - 100 g of kale
1 1/2 avocado
2 tomatoes
250 g of red beans, canned
220 g of canned corn
1 red bell pepper
1 chilli, originally
jalapeno
1/2 red onion

Dressing
1/2 avocado

2 tablespoons of oil 
1 - 2 tablespoons of water
juice of 1 lime
1/3 - 1/2 teaspoon cumin

1/3 - 1/2 teaspoon chilli powder (not in original recipe)
10 - 15 sprigs of cilantro, finely chopped (not in original recipe)
salt and pepper to taste

Start by preparing salad dressing. Peel avocado, cut into pieces, blend with coriander, water, oil and lime juice, add the spices and mix thoroughly


Wash kale, divide leafs into pieces, add dressing and stir them.
Wash vegetables. Cut pepper, tomato and avocado into large cubes. Chop the chilli peppers (
without seeds) finely. Cut red onion into small cubes. To kale add the peppers, tomato, avocado, onion, chilli, corn and beans. Mix all thoroughly. You can serve immediately.

If you like spicy food, add more cumin and chilli powder
to dressing .

I copy the recipe from the website:
Healthy Creamy Mexican Kale Salad

I changed the quantity of the lettuce and the dressing. 




niedziela, 6 sierpnia 2017

Lekka sałatka z awokado i kolendrą. Light salad with avocado and cilantro.



2 porcje /scroll down to the English version/
1 dojrzałe awokado
12 pomidorków koktajlowych (100 g)
2 - 3 garście mieszanki sałat (80 g)

12 gałązek świeżej kolendry

dressing
5 łyżeczek oliwy pierwszego tłoczenia
2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki bezglutenowej musztardy

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pieprz do smaku

Składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
Awokado obierz, pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Kolendrę opłucz i grubo posiekaj. W misce umieść sałatę, pomidorki, awokado i kolendrę, polej dressigiem, wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.


2 servings
1 ripe avocado
12 cherry tomatoes (100 g)
2 - 3 handfuls of lettuce mix (80 g)

12 twigs (stems) of fresh cilantro
 

dressing
5 teapoons of virgin oil
2 - 3 teaspoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
1/2 teaspoon of gluten-free mustard

1 clove garlic, pressed
pepper to taste

 
Combine dressing ingredients and thoroughly mix. Leave for an hour.
Peel avocado, cut into cubes. Slice cherry tomatoes to halves.
Rinse cilantro and chop coarsely. In bowl place lettuce, tomatoes, avocado and cilantro, pour dressing and mix gently. Serve immediately.

sobota, 5 sierpnia 2017

Sajgonki z kalarepą, kiełkami i kurczakiem. Spring rolls with kohlrabi, sprouts and chicken.


12 sztuk, dla 3 osób /scroll down to the English version/
4 średnie marchewki
2 piersi z kurczaka
2 kalarepy
2 - 3 pomidory
50 g mieszanki kiełek
sałata masłowa
12 płatków okrągłego papieru ryżowego

Sos:
5 łyżek majonezu bezglutenowego
5 łyżek jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę

Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i wymieszaj. Obraną marchewkę i kurczaka ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, około 30 minut. Po 15 minutach gotowania wyjmij kurczaka z wody. Marchewkę odcedź i pokrój w słupki. Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Kurczaka również pokrój w słupki. Pomidor pokrój w kliny. Papier ryżowy zanurz w letniej wodzie dopóki nie będzie miękki. Na papierze ryżowym ułóż liść sałaty, polej sosem jogurtowo-majonezowym, ułóż 3 - 4 kawałki kurczaka, 3 kawałki kalarepy, kiełki, 3 kawałki marchewki i 2 kawałki pomidora. Zawiń papier ryżowy jak na zdjęciu poniżej.


12 pieces, 3 servings
4 medium carrots
2 chicken breasts
2 kohlrabi
2 - 3 tomatoes
50 g sprout mix
butter lettuce
12 round rice paper

Sauce:
5 tablespoons of gluten-free mayonnaise
5 tablespoons of Greek yoghurt
2 cloves of garlic, pressed

Combine all sauce ingredients together and mix. Peeled carrot and chicken, boil in water with two pinch of salt, about 30 minutes. After 15 minutes of cooking remove the chicken from the water. Strain carrot and cut into bars. Peel kohlrabi and cut into pillars. Cut chicken also into bars. Cut tomato into wedges. Dip rice paper in lukewarm water until soft. Place the lettuce leaf on the rice paper, pour the yoghurt mayonnaise sauce, put 3 - 4 pieces of chicken, 3 pieces of kohlrabi, sprouts, 3 pieces of carrot and 2 pieces of tomato. Roll up the rice paper as shown below.