Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 14 marca 2016

Zielone podano. Green served.


2 porcje
800 g cukinii (2 średnie cukinie)
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 dojrzałe awokado
pół pęczka kolendry
sok z 1 limonki

Awokado, kolendrę i sok z limonki zmiksuj blenderem na gładki sos. 
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce wzdłuż, tak by wyglądała jak makaron. Rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż. Dodaj cukinię, dopraw solą i smaż (duś) około 10minut. Cukinię przełóż na talerze, polej sos z awokado i udekoruj listkami kolendry.


2 servings
800 g zucchini (2 medium zucchini)
2 small cloves of garlic, pressed
salt, pepper
2 tablespoons of olive oil
1 ripe avocado
half a bunch of coriander
juice of 1 lime
 

Blend avocado, cilantro and lime juice to smooth sauce.
Wash zucchini, grate along, that look like pasta (zoodles). Heat oil, add garlic and fry. Add the zucchini, season with salt and cook (simmer) about 10 minutes. Place zucchini on plates, pour the avocado sauce and garnish with coriander.


Herbata. Masz swoją ulubioną?

Czarna, czerwona, zielona czy biała? Ceylon, Darjeeling, Assam, a może Yunnan? Masz swoją ulubioną herbatę?

Liczne rodzaje herbat czarnych, czerwonych, turkusowych (oolung), zielonych, żółtych czy białych powstają z odmian wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis, rosnącego naturalnie w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Ich barwa zależy nie tyle od odmiany, co od sposobu przetwarzania zebranych na plantacji liści. Ciemną barwę naparu dają liście poddawane długiej fermentacji, pozostałe rodzaje herbat poddawane są odpowiednio krótszej obróbce i suszeniu. Najbliższe swojej naturze są więc herbaty białe, żółte i zielone. Te właśnie rodzaje herbat do dziś cieszą się największą popularnością w ojczyźnie herbaty - Chinach.

Historia czarnej herbaty sięga XVI wieku. Czarne gatunki herbaty wywodzą się przede wszystkim z Indii (Madras/Nilgiri z Południa oraz Assam i Darjeeling - z Północy) czy Sri Lanki (Ceylon). Hindusi, wzorując się niewątpliwie na Anglikach, również najchętniej piją czarną herbatę, choć przyrządzaną w bardzo charakterystyczny sposób: doprowadzaną do wrzenia razem z mlekiem i przyprawami oraz dobrze dosłodzoną. Tak powstaje herbata po indyjsku, czyli masala tea albo chai. Najlepsze gatunkowo są herbaty liściaste (jedna łyżeczka na filiżankę wody).

O tym, jak parzyć herbatę, napisano wiele książek. Nie trzeba jednak wcale długotrwałych studiów, by móc delektować się smakiem herbaty dobrego gatunku. Wystarczy dopilnować, by temperatura wody była właściwa oraz czas parzenia wystarczający. Ciekawą infografikę  przedstawiająca rodzaje herbat i sposób ich zaparzania znajdziesz na stronie http://www.swansonvitamins.com/blog/jenna/tea-guide

Do przygotowania herbaty należy użyć zimnej wody. Ponadto, nigdy ponownie nie gotuj wody. Przy zaparzaniu czarnej, ziołowej, oolong, pu'erh, yerba mate i rooibos herbaty woda powinna być doprowadzona do wrzenia, natomiast przy herbatach zielonych i białych nie doprowadza się wody do stanu wrzenia.
 
Czarna herbata - 40-60 mg kofeiny, temperatura zaparzania 91-96 stopni Celsjusza, czas zaparzania 3-5 minut
Biała herbata - 10-15 mg kofeiny, temperatura zaparzania 80-85 stopni Celsjusza, czas zaparzania 2-3 minuty
Zielona herbata - 23-35 mg kofeiny, temperatura zaparzania 80-85 stopni Celsjusza, czas zaparzania 2-4 minuty
Ziołowa herbata - nie zawiera kofeiny, temperatura zaparzania 96 stopni Celsjusza, czas zaparzania 5-6 minut
Oolong (turkusowa) herbta - 30-50 mg kofeiny, temperatura zaparzania 85-96 stopni Celsjusza, czas zaparzania 3-5 minut
Pu'erh - 30-40 mg kofeiny, temperatura zaparzania 91-99 stopni Celsjusza, czas zaparzania 3-4 minuty
Yerba Mate - 35 mg kofeiny, temperatura zaparzania 96 stopni Celsjusza, czas zaparzania 3-5 minut
Rooibos - nie zawiera kofeiny, temperatura zaparzania 96 stopni Celsjusza, czas zaparzania  5-7 minut.

Uwaga: filiżanka kawy zawiera 95 mg kofeiny

Miłośnicy herbaty twierdzą, że mleko może mieć wpływ na herbatę. Białka mleka wiążą się z polifenolami (przeciwutleniacze) w herbacie, a zatem mogą zmniejszyć ilość aktywnych przeciwutleniaczy. Jeśli koniecznie chcesz pic herbatę z mlekiem, poczekaj, aż herbata dobrze się zaparzy.
Możesz dodać do herbaty sok z cytryny, to pomaga zwiększyć absorpcję przeciwutleniaczy, dzięki witaminie C. Podobnie działa sok pomarańczowy i grejpfrutowy.



Poniżej znajdziecie ciekawą infografikę o produkcji zielonej herbaty, umieszczam ją dzięki życzliwości Hannah :)

Green Tea Production Journey: From Harvest to Cup
customlabels.net