Przy Hashimoto wskazana jest dieta bez mleka, no ale trzeba wtedy zrezygnować z wielu rzeczy, w tym deserów z bitą śmietaną. Jest jednak wyjście i wegetarianie o tym doskonale wiedzą. Wystarczy mieć dobrze schłodzone mleko kokosowe 80 %. Wybierajcie mleko, które nie ma emulgatorów, takich jak mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych. Ich
zadaniem jest utrzymanie jednolitej konsystencji, czyli zapobiegają
oddzieleniu się mleka na część stałą i płynną, wtedy takie mleko nie jest dobre do ubijania.
Mleko kokosowe trzymamy przez 12 godzin w lodówce. Potem oddzielamy stałą część (biała zbita masa) od części płynnej (woda kokosowa). Stałą masę przekładamy do miksera i ubijamy mikserem. Możesz ubijać nawet na małych obrotach. Mleko jest ubite, gdy
pojawiają się na nim "smugi", tak jak w przypadku tradycyjnej bitej
śmietany. Po dodatkowym schłodzeniu w lodówce będzie jeszcze bardziej trzymała zbitą formę. Pod koniec ubijania można dodać cukier waniliowy, jeśli przygotowujemy
słodki krem.
Wegańska bita śmietana
kokosowa, roślinna, bez laktozy, jest idealna dla alergików. Można wykorzystać ją jako dodatek do owoców, lodów i
sorbetów. Nadaje się zarówno do
przekładania ciast jak i ich dekoracji. Wkrótce podam przepis na lody bez dodatku cukru i bez laktozy.