Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 15 sierpnia 2015

Surówka koperkowa. Dill salad (coleslaw).

  


6 - 7 porcji
1/4 dużej główki kapusty
1 łyżeczka soli
1 duża marchewka
1 średniej wielkości pietruszka, korzeń
1 mała cebula
1 duży pęczek świeżego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek kwaśnej śmietany 12% (lub 4 - 5 łyżek oliwy)
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku

Kapustę poszatkuj i posyp solą, wymieszaj dokładnie. Odstaw na 20 - 30 minut. Potem przepłucz wodą i odciśnij sok. Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Koperek i natkę pietruszki  opłucz, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem połącz i wymieszaj. Śmietanę połącz z sokiem z cytryny i cukrem, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos do warzyw, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. 

6 - 7 servings
1/4 large head of cabbage

1 teaspoon of salt
1 large carrot
1 medium parsley root
1 small onion
1 large bunch fresh dill
1 tablespoon of chopped parsley or 1 teaspoon dried parsley
 

3 tablespoons of lemon juice
6 tablespoons of sour cream 12% (or 4 - 5 tablespoons of olive oil)
1 tablespoon of sugar
salt and pepper to taste

Shred cabbage and sprinkle with salt, mix.
Allow to stand for 20 - 30 minutes. Then rinse with water and squeeze the juice. Peel carrots and parsnips, grate using a large mesh. Rinse dill and parsley, dry and finely chop. Peel onion and cut into small cubes. Connect all together and mix. Combine cream with lemon juice and sugar, mix thoroughly. Season with salt and pepper. Add sauce to vegetables, mix well and let stand for an hour in the fridge.


Puree na cztery sposoby. Four ways purée.

puree z groszku i wasabi. peas wasabi purée. 

450 g mrożonego groszku 
3 ziemniaki 
2 łyżki masła 
60 ml śmietanki 12% 
sól, pieprz 
1/2 łyżeczki wasabi

Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, gotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Dorzuć mrożony groszek i gotuj razem do miękkości. Warzywa odcedź. Dodaj masło, śmietanę i  wasabi, zmiksuj wszystko na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem. 

450 g frozen peas
3 potatoes
2 tablespoons butter
60 ml of 12% cream
salt and pepper
1/2 teaspoon wasabi

Peel potatoes, cut into pieces, boil in salted water until they will be
half hard. Add frozen peas and cook together until they will be soft (tender). Drain vegetables. Add butter, sour cream and wasabi, blend everything to a smooth puree. Season with salt and pepper.
 


ziemniaczane purée z chrzanem i szczypiorkiem. horseradish chive potato purée.

4 duże ziemniaki
pół pęczka posiekanego szczypiorku (2 - 3 łyżki)
2 łyżki masła

2 łyżki mleka
2 - 3 łyżeczki chrzanu

sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Schłodzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rozpuść masło, dodaj masło, mleko i chrzan do ziemniaków, wymieszaj. Dodaj szczypiorek, dopraw sola i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszaj.

4 large potatoes
half a bunch of chopped chives (2 - 3 tablespoons)
2 tablespoons butter  

2 tablespoon of milk
2 - 3 teaspoons of horseradish paste
salt and pepper to taste 

Boil potatoes in salted water. Drain and leave to cool. Mash the potatoes. Melt butter. Add the butter, milk and horseradish paste to the potatoes and mix. Add chives, season with salt and pepper, mix gently again.




puree z pietruszki i soczewicy. parsley lentil purée.

5 dużych korzeni pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku, drobno posiekany
4 - 5 łyżek mleka lub wody, opcjonalnie
sól, pieprz
1 łyżka świeżego rozmarynu

Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, 10 minut. Pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i razem z czosnkiem podsmażaj na maśle około 5 minut. Dodaj 100 ml wody i duś pod przykryciem aż pietruszka zmięknie, 15 minut. Ugotowaną soczewicę odcedź, razem z usmażoną pietruszką i mlekiem zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem. Możesz doprawić świeżym rozmarynem.

5 large parsley roots
150 g red lentils
3 tablespoons butter
3 cloves garlic, finely chopped
4 - 5 tablespoons milk or water, optionally
salt and pepper
1 tablespoon fresh rosemary

Cook the lentils in salted water for 10 minutes. Peel parsnips, cut into cubes, toss in a pan and fry with garlic in butter for about 5 minutes. Add 100 ml of water and simmer covered until the parsley wil be soft, 15 minutes. Drain the cooked lentils. Blend lentils, fried parsley and milk using a blender to a smooth puree. Season with salt and pepper. You can season with fresh rosemary.




ziemniaczane purée z marchewką i pietruszką. potatoe carrot parsley purée.

3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchewka
1 1/2 pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżki gęstej śmietany

Warzywa i czosnek obierz, pokrój na kawałki, owiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po 45 minutach otwórz paczkę z foli i piecz warzywa jeszcze 15 minut.  Zmiksuj upieczone warzywa na purée z śmietaną i masłem. Dopraw solą i pieprzem. 

3 medium potatoes
1 large carrot
1 1/2 parsley
1 clove of garlic
salt and pepper to taste
1 tablespoon butter
2 tablespoons of thick cream 

Peel vegetables and garlic, cut into pieces, wrap in aluminum foil and bake in preheated oven to 190 degrees Celsius with air flow, for 1 hour. After 45 minutes, open the foil package and bake vegetables for 15 minutes more. Blend roasted vegetables with cream and butter to a smooth puree using a blender. Season with salt and peper
 



Moje pomysły na zupę - 30+ przepisów. My soup roundup - 30+ recipes.


Moje ulubione zupy - rosół z makaronem, pomidorowa z uszkami, grzybowa, jarzynowa z jarmużem, ekspresowa zupa warzywna, zupa duńska, chłodnik, korzenna zupa z suszonych owoców, zupa toskańska z fasolą i szpinakiem, grochówka, zupa z pieczonej papryki i pomidorów; zupa z pomidorami, cukinią, fasolą, szpinakiem (jarmużem) i ziołami oraz zupa brukselkowa z boczkiem i żurawiną.
Poniżej znajdziecie wszystkie zupy, które znalazły się na moim blogu.
Odradzam stosowanie kostek rosołowych, bo główny składnik to glutaminian sodu, vegeta też zawiera ten związek. Polecam bulion warzywny bezglutenowy w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy marigold dostępny w sklepach alma, piotr i paweł lub w sklepach internetowych, przyprawę warzywną firmy Bezgluten oraz przyprawę uniwersalną Deko Smaku firmy RUNO Sp. z o. o.
Pamiętaj, gdy gotujesz zupy, nie wrzucaj do garnka wszystkich warzyw, jeżeli chcesz zachować jak najwięcej witamin. Najpierw umieść warzywa, które gotują się dłużej - ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, groch, fasola, groszek oraz mięso lub olej/masło (niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach). Gotujemy 20 - 40 minut potem dopiero brokuł, brukselkę i jarmuż (wystarczy gotować 7 minut), kalafior i por, paprykę (10 minut), szpinak (3 minuty), liście kalarepy (5 minut), kalarepę i kapustę (15 minut), zielone szparagi ( 6 - 8 minut)  i białe szparagi (12 - 15 minut). Brokuł i brukselkę gotuj odkrytą, zachowają zielony kolor i ulotni się nieprzyjemny zapach. Mrożone warzywa gotujemy od 10 do 15 minut, wsypujemy zmrożone do gotującej się wody. Do zup zamiast bulwy selera stosuje seler naciowy, który mogę wykorzystać również do sałatek. Preferujesz zdrowe odżywianie to nie rób zup z zasmażką, to naprawdę nie potrzebny wypełniacz. Mięso dobrze wypłucz w wodzie przed dodaniem do garnka. Na początku gotowania musisz też zebrać tworzącą się pianę.

My favorite soup - chicken noodle soup, tomato soup with mushrooms ravioli, mushroom soup, vegetable soup with kale, express vegetable soup, soup called Danish, cold soup with beetroot, kohlrabi and radishes, spice soup with dreid fruits, Tuscan soup with beans and spinach, split peas soup with kale, roasted peppers and tomatoes soup, tomato zucchini spinach (kale) herbs bean soup and brussels sprouts soup with becon and cranberries.

Below you will find all the soups that were published on my blog.
I Advise: do not to use a spices broth mix or soups mix, because they contain taste enhancer - monosodium glutamate. I would recommend gluten-free vegetable broth powder - Swiss Vegetable Bouillon Powder of Marigold Company without MSG.
Remember when you cook soup, do not put all the vegetables into the pot together, if you want to keep a lot of vitamins. First, put the vegetables that cook longer - potatoes, carrots, parsley, celery, green beans, kohlrabi, peas, beans, peas and meat or oil/butter (some vitamins dissolve in fats). Then add broccoli, brussels sprouts and kale (just cook 7 minutes), cauliflower and leek, pepper (10 minutes), spinach (3 minutes), kohlrabi leaves (5 minutes), kohlrabi and cabbage (10 minutes), green asparagus (6 - 8 minutes) and white asparagus (12 - 15 minutes). Broccoli and brussels sprouts cook uncovered, they retain/keep the green color and odor escapes. Frozen vegetables are cooked for 10 to 15 minutes. Instead of tubers celery (celeriac) I use stalks of celery, which can also be used in salads. Do you prefer a healthy diet that does not do soups with a roux, it really does not need extender. Rinse meat well in water before adding to the pot. At the beginning of cooking you can collect forming a foam.
  


Zupa z pomidorami, cukinią, fasolą, szpinakiem (jarmużem) i ziołami. 
Tomato Zucchini Spinach (Kale) Herbs Bean Soup. 
Zupa grzybowa. Mushroom soup.


Zupa jarzynowa z jarmużem. Vegetable soup with kale.
Pikantna zupa dyniowa z jabłkiem i koprem włoskim. 
Spicy pumpkin soup with apple and fennel. 
Zupa owocowa z malinami i jagodami. Fruit soup.
 


Zupa duńska. Soup called Danish. 
Ekspresowa zupa warzywna. Express vegetable soup.
Zupa szparagowa krem. Asparagus soup cream.   

Korzenna zupa z suszonych owoców. Spice soup with dreid fruits.



Zupa toskańska z fasolą i szpinakiem. 
Tuscan soup with beans and spinach.
Barszcz wigilijny. Christmas borscht.

 


Zupa kalarepowa. Kohlrabi soup.
Francuska zupa porowa z ziemniakami.
French leek soup with potatoes.
Zupa grochówka z jarmużem. Split peas soup with kale.
     

                   

    
Zupa koperkowa z rybą i kaszą.
Dill soup with fish and quinoa.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów.
Roasted peppers and tomatoes soup.
Zupa kalafiorowa z jarmużem. Cauliflower soup with kale.

Zupa ogórkowa. Pickled cucumber soup.
Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą.
Spicy carrot soup with lentils.


Zupa z selera naciowego i gruszki.
Soup with celery and pear.
Zupa brukselkowa z boczkiem i żurawiną.
Brussels sprouts soup with smoked bacon and cranberries.



Zupa z białych szparag i kalafiora.
Soup with white asparagus and cauliflower.
Zupa z kukurydzą i cukinią.
Soup with corn and zucchini.
Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka.
Cold soup with cucumber, avocado and apple.

Gazpacho andaluzyjskie. Gazpacho Andaluz.



 
Zupa dyniowo-selerowa. Pumpkin celery soup.

Zupa szpinakowo-kalarepowa. Spinach kohlrabi soup.


More soups:

Zupa cukiniowa z curry i miętą. Curry zucchini soup with mint.

Zupa cukiniowa z porem i bazylią. Zucchini leek soup with basil. 

Kokosowo-pomidorowa zupa rybna. Coconut tomatoe fish soup.

Zupa meksykańska. Mexican soup.

Weselna zupa z Włoch. Italian wedding soup. Gluten-free.
 
Arabska zupa z soczewicą i jarmużem. Arabic soup with lentils and kale.