Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
środa, 1 lipca 2015
Sałata masłowa w roli głównej. Butterhead lettuce in the main (starring) role.
Dzisiaj uzupełniam wapń w organizme, w jogurcie jest go 255 mg w 150 g jogurtu. Dla zainteresowanych: Zawartość wapnia w typowych porcjach wybranych produktów mlecznych.
2 porcje
1 mała główka sałaty
3 - 4 rzodkiewki, opcjonalnie
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
400 g jogurtu greckiego
2 + 2/4 łyżki octu 10%, czyli 1 +1/4 łyżki octu na 1 porcję
4 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Sałatę umyj, podziel na cząstki – poszarpane na kawałki listka. Sałatę przełóż do dwóch małych misek, posól i popieprz, polej każdą porcję sałaty 1 + 1/4 łyżki octu i posyp 2 łyżeczkami cukru, wszystko wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut by sałata zmiękła. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Masę jogurtowo śmietanową rozlej do dwóch miseczek z sałatą, wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem można schłodzić sałatkę – 30 minut w lodówce.
1 small butterhead lettuce
3 - 4 radishes, optionally
200 g of sour thick cream, 18%
400 g of Greek yoghurt
2 + 2/4 tablespoons of vinegar, 10% (1 +1/4 tablespoon of vinegar per 1 serwing)
4 teaspoons of sugar
salt, pepper
Wash lettuce, split into pieces. Put lettuce into two small bowls and season with salt and pepper, sprinkle each portion of lettuce 1 + 1/4 teaspoon of vinegar and sprinkle with 2 teaspoon of sugar, mix everything and let stand for about 10 - 15 minutes to lettuce softened. Grate radish using large mesh, mix with cream and yoghurt. Divide cream yoghurt mass between two bowls of salad, mix everything thoroughly. Before serving you can cool salad for 30 minutes in the fridge.