Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Credo.

Dzisiaj chcę podzielić się z Wami kilkoma prostymi zasadami, którymi powinni kierować się ludzie w życiu. Nie podam źródła, bo nie pamiętam, znalazłam je kilka lat temu. Trochę zmodyfikowałam i dodałam trzy punkty.


1. Nie komplikować rzeczy prostych i nie upraszczać skomplikowanych.
2. Nie krzywdzić innych ludzi.
3. Rodzina jest bardzo ważna, istotne jest wsparcie ze strony rodziny.
4. Zawsze być szczerym, szczególnie wobec przyjaciół i rodziny.
5. Dążyć do prawdy.
6. Docierać do sedna sprawy.
7. Wybaczać.
8. Być konsekwentnym.
9. Kierować się intuicją.
10. Być tolerancyjnym.
11. Umieć współpracować.
12. Dbać o naszą planetę i życie na niej.

Uwaga! Zawsze są granice tolerancji i wybaczania. Wszystko zależy od charakteru i zasad moralnych człowieka.
O tym jaki jest człowiek nie świadczy ani pochodzenie, ani wykształcenie, posiadane tytuły,  obejmowane stanowisko, pozycja społeczna - tylko jego charakter i zasady moralne, które zostały ukształtowane przez środowisko w którym się wychował, to czego doświadczył w życiu, czynniki zewnętrzne, które oddziaływują aktualnie na niego.

Zupa ogórkowa. Sour cucumber soup.


3 duże ziemniaki (scroll down to the English version)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka, korzeń
3 łodygi selera naciowego
1 mały por lub 1/2 dużego pora
3 duże ogórki kiszone
350 - 400 g mięsa wieprzowego, karkówka
1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka suszonej natki pietruszki 
2 łyżki oliwy
200 ml kwaśnej śmietany (jeżeli nie możesz spożywać mleka nie dodawaj do zupy)
120 - 150 ml sok od kiszonych ogórków
1600 ml wody

Por i seler umyj, pokrój w plastry. Marchewkę, ziemniaki i korzeń pietruszki obierz, pokrój wszystko w słupki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. W garnku umieść ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, ziele angielskie i liść laurowy, dodaj pokrojone w kawałki mięso, wlej wodę, oliwę i sok z ogórków kiszonych. Gotuj zupę 25 minut. Dodaj bulion w proszku, suszoną natkę pietruszki i ogórki kiszone, gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj zupę.


3 large potatoes
2 large carrots
1 large parsley root
3 stalks of celery
1 small or 1/2 large leek
3 large sour cucumbers (in salty sauce, don't vinegar)
350 - 400 g of pork
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
3 bay leaves

6 allspice seeds
1 tablespoon of dried parsley
2 tablespoons of oil
200 ml of sour cream (
(if you can not consume milk, do not add one to the soup)
120 - 150 ml of juice from pickled cucumbers
1600 ml of water

Wash the leek and celery, cut into slices. Peel carrots, potatoes and parsley root, cut all into bars. Cut pickled cucumbers into cubes. In a saucepan, place the potatoes, carrots, parsley, celery and leeks, allspice and bay leaf, add the meat, pour water, oil and the pickled cucumber juice. Cook the soup for 25 minutes. Add bouillon powder, dried parsley and pickled cucumbers, cook 10 minutes more. Remove the soup from the heat, add the sour cream and mix.