Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
niedziela, 12 kwietnia 2015
Warstwowa sałatka z imbirowym dressingiem. Layered salad with ginger dressing.
3 porcje
1 ogórek lub pół melona, obrany
1 mango (kupione na promocji)
1 awokado, obrane
100 g wędzonego pstrąga
1/2 czerwonej cebuli
Imbirowy dressing
3/4 łyżka startego imbiru
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
szczypta pieprzu cayenne
metalowe pierścienie do formowania sałatki
3 łyżki soku z cytryny + 6 łyżek wody
Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Ogórek, mango i awokado pokrój w kostkę (0,5 cm). Awokado umieść w mieszaninie wody i cytryny by nie ściemniało. Po 5 minutach odcedź. Cebulę drobno posiekaj. Pstrąga pokrój w kostkę. Układaj warstwy: ogórek, mango, awokado, polej dressingiem imbirowym, pstrąg i na wierzchu cebulka.
3 servings
1 cucumber or half of melon, peeled
1 mango
1 avocado, peeled
100 g of smoked trout
1/2 red onion
Ginger dressing
3/4 tablespoon of grated ginger
2 tablespoons of virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
1 tablespoon of honey
pinch of cayenne pepper
metal rings to forming a salad
3 tablespoons of lemon juice + 6 tablespoons of water
Combine all dressing ingredients and mix thoroughly. Cucumber, mango and avocado cut into cubes (0.5 cm). Place avocado in a mixture of water and lemon to don't darkened. After 5 minutes, drain. Finely chop the onion. Cut trout into cubes. Place the layers: cucumber, mango, avocado, pour ginger dressing, trout, and on top onion.
Zapiekane jajka z szynką Szwarcwaldzką i rukolą. Baked eggs with Black Forest ham and arugula.
2 porcje
4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej bezglutenowej lub bekonu
4 jajka
2 małe garście rukoli lub szpinaku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz do smaku
oliwa
Foremki do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż plastrami szynki. Na dno foremki połóż kilka listków rukoli, na to 1 łyżeczkę ketchupu i wbij na to dwa jajka, uważając by nie rozbić żółtka. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika do 200 C bez termoobiegu i piecz przez około 20 - 25 minut. Upieczone jajka można posypać posiekanym szczypiorkiem.
2 servings
4 slices of gluten-free Black Forest ham or bacon
4 eggs
2 small handfuls of arugula or spinach
1 tablespoon of ketchup
salt and pepper to taste
oil
Grease baking molds with oil. At the bottom of the mold and sides put slices of ham, then put a few leaves of arugula, 1 teaspoon of ketchup and break gently two eggs (be careful not break the yolk). Season with salt and pepper. Put the molds in the preheated oven to 200 C without air flow and bake for about 20 - 25 minutes. You can sprinkle baked eggs with chopped chives.
4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej bezglutenowej lub bekonu
4 jajka
2 małe garście rukoli lub szpinaku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz do smaku
oliwa
Foremki do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż plastrami szynki. Na dno foremki połóż kilka listków rukoli, na to 1 łyżeczkę ketchupu i wbij na to dwa jajka, uważając by nie rozbić żółtka. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika do 200 C bez termoobiegu i piecz przez około 20 - 25 minut. Upieczone jajka można posypać posiekanym szczypiorkiem.
2 servings
4 slices of gluten-free Black Forest ham or bacon
4 eggs
2 small handfuls of arugula or spinach
1 tablespoon of ketchup
salt and pepper to taste
oil
Grease baking molds with oil. At the bottom of the mold and sides put slices of ham, then put a few leaves of arugula, 1 teaspoon of ketchup and break gently two eggs (be careful not break the yolk). Season with salt and pepper. Put the molds in the preheated oven to 200 C without air flow and bake for about 20 - 25 minutes. You can sprinkle baked eggs with chopped chives.
Zalety oleju z wiesiołka. Advantages of oil evening primrose.
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.
Wiesiołek to dość niepozorna i pospolita roślina, która rośnie na polach, łąkach i nieużytkach, ma jednak całkiem niepospolite właściwości.
To, co jest najcenniejsze w wiesiołku, kryje się w jego bardzo drobnych, twardych nasionach. Wyciskany z nich olej zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), od których obecności w organizmie zależy prawidłowy przebieg wielu życiowych procesów. Ten pierwszy jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym; należy do grupy kwasów omega-6, które regulują czynności fizjologiczne w organizmie i uczestniczą w przemianach biochemicznych. Natomiast kwas gamma-linolenowy, bardzo rzadki kwas występujący u roślin, należący również do grupy kwasów tłuszczowych omega-6, obniża poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, korzystnie wpływa na gospodarkę trójglicerydów, a także redukuje stany zapalne i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Stosuje się go w przypadku schorzeń o podłożu miażdżycowym, a także w chorobach sercowo-naczyniowych. Kwas gamma-linolenowy wzmacnia również odporność – co ciekawe, spora jego ilość znajduje się w mleku matki.
W oleju z wiesiołka są także inne kwasy tłuszczowe – oleinowy, palmitynowy i stearynowy, a ponadto fitosterole - białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez i wapń.
Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać kwasu linolowego, dlatego musi go otrzymywać wraz z pożywieniem. Natomiast kwas gamma-linolenowy powstaje w organizmie z kwasu linolowego w obecności specjalnego enzymu D-6-D. Aby jednak mógł powstać u człowieka musi przebiegać w nieskazitelny sposób metabolizm trawienia tłuszczów, bowiem podczas przemiany tych tłuszczów potrzebny jest enzym delta-6- desaturazy (D-6-D), mający kluczowe znaczenie w metabolizmie NNKT. Enzym ten podlega jednak obniżonej aktywności pod wpływem znanych czynników związanych ze współczesnym stylem życia i nawykami żywieniowymi nie sprzyjającymi jego produkcji. Wszelkie kłopoty z tym enzymem w organizmie człowieka powodują zaburzenia w trawieniu tłuszczów z grupy n-6 tzw. omega 6. Przy braku tego enzymu organizm człowieka nie może skorzystać z dobroczynnego oddziaływania na zdrowie tej grupy kwasów tłuszczowych.
Dieta z przewagą uszkodzonych "zepsutych" tłuszczów (rafinacja, ekstrakcja, uwodornienie), palenie papierosów, alkohol, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV (słońce, solaria), wzrost substancji toksycznych, infekcje wirusowe, mało ruchliwy tryb życia jak i procesy starzenia zmniejszające poziom tego enzymu. Podobnie niektóre choroby negatywnie wpływają na aktywność enzymu odpowiedzialnego za produkcję kwasu tłuszczowego gama-linolenowego (GLA). Zbadano, że poziom enzymu (D-6-D) spada przy chorobach naczyniowych - miażdżycowych (przyczyną których są w/w czynniki). Naukowcy mając niezbite dowody na procesy uszkodzenia enzymu D-6-D zajęli się badaniami jak ten proces poprawić lub go obejść. Takim środkiem naprawczym okazał się kwas gamma-linolenowy( GLA) zawarty w oleju z wiesiołka w sposób perfekcyjny uruchamiający lub usprawniający cały metabolizm NNKT z szeregu n-6.
Stosowanie oleju z wiesiołka jest gwarancją odpowiedniego poziomu GLA w naszym organizmie. Jest to jedyny olej, który zawiera ok. 9% GLA i ponad 70% kwasu cis-linolowego, dlatego olej z wiesiołka można uważać za najbogatsze, naturalne źródło biologicznie aktywnej witaminy F (inna nazwa nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT).
Olej z wiesiołka poprawia stan skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na funkcjonowanie membran i przestrzeni międzykomórkowych, utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, zapobiegają utracie wody przez zewnętrzne warstwy skóry, dlatego olej z wiesiołka pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Usuwa też toksyny i szkody poczynione przez wolne rodniki. Dodatkowo kwasy te inicjują produkcję enzymu (delta- 6-desaturaza), który pomaga w leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych takich jak trądzik, egzemy, wypryski, a także różne postacie łuszczycy.
Redukuje objawy egzemy. W niektórych przypadkach egzema rozwija się, gdy organizm ma problemy z przekształcaniem tłuszczów występujących w pokarmach w GLA. Suplementacja GLA za pośrednictwem oleju z wiesiołka może się w takich okolicznościach okazać pomocna. Niektóre badania wskazują na to, iż omawiany olejek radzi sobie wyraźnie lepiej niż placebo w łagodzeniu zapalenia związanego z egzemą, a także swędzenia, łuszczenia się i wysięków. Przyjmując GLA, cierpiący na egzemę bywają w stanie zmniejszyć przyjmowane dawki leków oraz kremów ze sterydami, z których wiele wywołuje nieprzyjemne skutki uboczne.
Pomaga w leczeniu trądziku oraz trądziku różowatego. Rozpuszczając łój, gęstą oleistą substancję, której nadmiar wydzielany jest przez skórę osób cierpiących na trądzik, niezbędne kwasy tłuszczowe, zawarte w olejku z wiesiołka, są w stanie ograniczyć ryzyko zatykania porów i rozwoju zmian chorobowych. Pomagają one leczyć trądzik różowaty, redukując zapalenie, regulując wykorzystanie składników odżywczych przez komórki i produkując prostaglandyny, które pobudzają kurczenie się naczyń krwionośnych.
Olej wiesiołkowy i zawierające go preparaty kosmetyczne zaleca się w przypadku skóry wrażliwej, alergicznej, suchej i łuszczącej się lub dojrzałej, którą znakomicie nawilża i odżywia, ale także do skóry tłustej, gdyż znakomicie reguluje pracę gruczołów łojowych.
Wiesiołek pomaga w chorobach reumatycznych. Kwasy obecne w oleju z wiesiołka działają leczniczo w chorobach stawów, w przypadku złamań i uszkodzeń więzadeł: łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej, przyśpieszają też gojenie się ran i przeciwdziałają zapaleniu stawów.
Wzmacnia odporność. Osoby żyjące w dużych miastach są szczególnie narażone na toksyny w powietrzu, wodzie i pożywieniu. Dotyczy to również osób, które nie prowadzą zdrowego stylu życia, mają dietę ubogą w owoce i warzywa, spożywają przetworzoną żywność. Do tego dochodzi stres, brak snu i znacząco obniża się odporność organizmu. Osłabienie układu immunologicznego powoduje ogólnie osłabienie organizmu, stałe zmęczenie, podwyższa szanse na przeziębienia i zachorowalność na grypę. Szczególne znaczenie tu ma niski poziom kwasu gamma – linolenowego i kwasów z grupy omega. Dlatego należy sukcesywnie uzupełniać je pijąc olej z wiesiołka. Chronicznie obniżona odporność organizmu jest przyczyną kłopotów z płucami, oskrzelami, gardłem, krtanią, oczami, układem moczowym, powoduje astmę, nabytą alergię i szereg innych dolegliwości, które pogarszają kondycję całego organizmu.
Ponadto bogaty w te kwasy olej z wiesiołka ma również działanie odtruwające – usuwa z organizmu toksyny i powoduje utworzenie swoistego mechanizmu osłonowego, który chroni przed szkodliwymi substancjami. Jest to bardzo ważne jeśli chodzi o dbanie o wątrobę. Wątroba szczególnie jest wrażliwa na toksyny. Mogą one spowodować żółtaczkę, marskość wątroby i uszkodzenia komórek wątrobowych.
Chroni układ krążenia. Olej z wiesiołka dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego działa antyagregacyjnie na płytki krwi – poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie i w ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.
Obniża cholesterol. Kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie normalizują poziom cholesterolu dobrego (HDL), który usuwa nadmiar komórek tłuszczowych z żył i tętnic. Tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.
Wiesiołek wspomaga terapię nowotworową. Badania naukowców amerykańskich dowodzą, że olej z wiesiołka może być bardzo pomocny w walce z rakiem piersi – nie tylko zapobiega zachorowaniu, ale również pomaga w leczeniu jego agresywnej postaci. Kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki rakotwórcze, hamuje aktywność genu odpowiedzialnego za wzrost komórek rakowych i ogranicza ich zdolność do rozmnażania się. W dodatku w połączeniu z lekami standardowo stosowanymi w leczeniu nowotworów piersi prowadzi do szybszego samounicestwienia komórek rakotwórczych i wzmocnienia zdrowych komórek organizmu, co ułatwia walkę z chorobą.
Wiesiołek usprawnia pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe – a dokładnie DHA, który znajduje się w oleju wiesiołkowym – są składnikiem komórek mózgowych. Odpowiednio wysoki poziom tego kwasu ma wpływ na funkcjonowanie mózgu – dobry nastrój, sprawne myślenie, pamięć. Dlatego olej z wiesiołka jest polecany uczącej się młodzieży czy osobom starszym z objawami demencji.
Kwas alfa – linolowy jest ważnym źródłem innego pożytecznego kwasu – DHA a ten jest składnikiem komórek mózgowych. Zauważono że kiedy w organizmie brakuje kwasu DHA odczuwamy zmiany nastroju, upośledzenie myślenia, osłabienie lub brak pamięci. Zatem olej wiesiołkowy sprawdza się w przypadku depresji, stanach głębokiego smutku, zrezygnowania i osłabienia. Pomaga też w migrenie, nawet w tych trudniejszych przypadkach. Naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie oleju z wiesiołka zmniejsza częstotliwość ataków migrenowych. Zawiera składnik łagodzący ból, zwany fenyloalaniną i zyskuje coraz większą popularność w leczeniu przewlekłych migren.
Leczy uszkodzenia pamięci związane z chorobą Alzheimera. Pobudzając przekazywanie sygnałów nerwowych, olej z wiesiołka może być wartościowym lekarstwem w przypadku tego postępującego schorzenia mózgu.
Zwalcza uszkodzenia wywołane przez stwardnienie rozsiane. Obfitość niezbędnych kwasów tłuszczowych w olejku z wiesiołka może wydatnie pomóc w minimalizowaniu zapalenia związanego z ową postępującą chorobą układu nerwowego. Wspomniane kwasy mogą również po dłuższym czasie przyczynić się do rozwoju zdrowych nerwów.
Zapobiega objawom odstawienia alkoholu. Kwas gamma-linolenowego (GLA) pobudza mózg do produkcji specyficznego typu prostaglandyny, zwanego prostaglandyną E, która zapobiega objawom abstynencyjnym, takim jak depresja oraz drgawki, pośrednio chroniąc wątrobę i układ nerwowy.
Wiesiołek łagodzi dolegliwości kobiece. Kwasy tłuszczowe i magnez to duet zawarty w oleju z wiesiołka, dzięki któremu dolegliwości przedmiesiączkowe i towarzyszące menopauzie przebiegają znacznie łagodniej. Dowiedziono, że wysoki poziom tych substancji korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu i w rezultacie poprawia samopoczucie, niweluje drażliwość i wahania nastroju, zmniejsza bóle piersi i uderzenia gorąca. Zawarty w olejku z wiesiołka GLA łagodzi bóle miesiączkowe. Może również zminimalizować zaostrzenia objawów związanych z zespołem jelita drażliwego oraz zachcianki na węglowodany, a także pomóc w walce z zapaleniami związanymi z endometriozą. Odkryto, iż wiele spośród kobiet cierpiących na zespół napięcia przedmiesiączkowego ma nienaturalnie niski poziom GLA w organizmie, tak więc suplementacja owego kwasu może okazać się w ich przypadku bardzo pomocna.
Olej z wiesiołka jest dobry dla kobiet w ciąży i dla potomstwa. Jak wynika z badań, dzieci kobiet, które podczas karmienia piersią spożywały ten olej, znacznie rzadziej zmagają się z różnymi alergiami. Matka stosująca olej z wiesiołka w ciąży ma dużo bogatsze mleko w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływa to na ogólny rozwój dziecka, zdolność uczenia się, koncentracji, lepszą pamięć i mniejszą podatność na agresję i nerwicę. Udowodniono także, że olej wiesiołkowy korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu dziecka już w okresie płodowym. Dzieci, które regularnie spożywają olej z wiesiołka są mniej nadpobudliwe. Jest on również pomocny w zwalczaniu objawów ADHD i padaczki.
Wiesiołek ułatwia odchudzanie. Olej wiesiołkowy, a właściwie zawarty w nim kwas gamma-linolenowy nie tylko ułatwia trawienie, ale również przyspiesza spalanie tłuszczów, dzięki czemu nasz organizm wytwarza prostaglandyny uaktywniające funkcje brunatnej tkanki tłuszczowej, której zadaniem jest spalanie zbędnego tłuszczu i przetwarzanie go na ciepło. Ponieważ kobiety mają więcej brunatnej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, dlatego olej z wiesiołka zwłaszcza dla pań może być doskonałym wsparciem w walce z nadwagą.
Jak spożywać?
Olej z wiesiołka tłoczony jest na zimno, co pozwala zachować wszystkie cenne składniki tej rośliny. Powinien też być stosowany na zimno – nie nadaje się do gotowania czy smażenia, ponieważ podgrzany traci on wtedy swoje cenne właściwości. Można go dodawać do sałatek i zimnych sosów. Olej wiesiołkowy ma trwałość ok. roku – po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.
Zażywanie oleju wiesiołkowego w celach leczniczych warto skonsultować z lekarzem, ponieważ mogą występować przeciwwskazania do jego stosowania (np. ciąża i okres karmienia piersią, problemy z krzepliwością krwi, epilepsja, leczenie sterydami). Zazwyczaj należy zażywać 1 łyżeczkę oleju wiesiołkowego do posiłku, a w przypadku kapsułek należy stosować się do dawek podanych na opakowaniu lub zaleceń lekarskich.
Polecam artykuł: