Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
piątek, 27 marca 2015
Jajka po benedyktyńsku z ananasem. Eggs Benedict with pineapple.
4 kanapki
4 jajka ugotowane w koszulkach
8 plastrów szynki Szwarcwaldzkiej bezglutenowej ( w oryginale bekon)
8 plastrów ananasa z puszki
2 bułki bezglutenowe
szczypiorek drobno posiekany
1 łyżeczka octu
Sos holenderski
4 żółtka (użyłam 2 żółtka i 2 jajka)
sok z połowy cytryny
100 g masła
sól, pieprz i papryka do smaku
Sos: jajka i żółtka ubij z sokiem z cytryny na puszysta pianę. Rozpuść masło, gorące wlej powoli ciągłym strumieniem do ubitych białek. W trakcie dodawania masła ciągle mieszaj jajka. Podgrzej na małym ogniu, by sos zrobił się gęsty. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj trochę gorącej wody i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Ananasa podgrzej na grillowej patelni, około 2 minuty. Zagotuj półtora litra wody z jedną łyżeczką octu. Każde jajko w koszulce gotuj oddzielnie.Jajko wbij delikatnie do małej miseczki. Zamieszaj łyżką gotującą się wodę. W powstały wir wlej delikatnie jajko i gotuj 2 minuty, żółtko będzie płynne ( 3 minuty - jajko jest ugotowane na twarde). Wyjmij łyżką cedzakową jajko z wody. Bułki przekrój na pół i podgrzej w opiekaczu. Na połówki bułek układaj kolejno: dwa plastry ananasa, dwa plastry szynki, jajko w koszulce, polej sosem i posyp szczypiorkiem.
Jeżeli użyjesz bekonu, musisz go lekko podsmażyć na patelni.
4 sendwiches
4 poached eggs
8 slices of gluten-free Schwarzwald (Black Forest) ham (in the original - bacon)
8 slices of canned pineapple
2 gluten-free rolls
finely chopped chives
1 teaspoon of vinegar
Hollandaise sauce
4 egg yolks (I used 2 egg yolks and 2 eggs)
juice of half a lemon
100 g of butter
salt, pepper and paprika to taste
Sauce: whisk the eggs and egg yolks with lemon juice on the fluffy foam. Melt butter, pour slowly hot butter in the eggs stirring constantly the beaten eggs. Heat sauce over low heat until the one has thickened. If the sauce is too thick, add a little hot water and stir. Season with salt, pepper and paprika.
Heat pineapple on the grill pan, about 2 minutes. Boil one and half a liter of water with one teaspoon of vinegar. Cook every egg separately. Gently break egg into a small bowl. Stir water with a spoon. Pour carefully the egg in the resulting vortex in water and cook the egg 2 minutes, the yolk is runny; (cooking 3 minutes - the egg is hard boiled). Remove the egg from the water using a slotted spoon. Cut rolls in half and heat in toaster. On the warm rolls place: two slices of pineapple, two slices of ham, poached egg, pour the sauce and sprinkle with chives.
If you use bacon, you have to lightly fry it in a pan.