Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 7 lutego 2015

Przekąski - koreczki z kalarepą, pesto i salami. Appetizer - snacks with kohlrabi, pesto and salami.


krakersy bezglutenowe*
1 duża kalarepa (24 przekąski)
bezglutenowa kiełbasa salami, 
żółty ser, pokrojony w kostkę
pesto brokułowe (przepis - tutaj)
kilka rzodkiewek, pokrojone w plastry

Krakersy podziel na połówki. Kalarepę obierz, pokrój w duże kostki. Plasterki salami złóż na ćwiartki. Na każdą połówkę krakersa nałóż łyżeczkę pesto, salami, żółty ser, ponownie salami, kalarepę i na górze plasterek rzodkiewki. 

gluten-free crackers *
1 large kohlrabi (24 appetizers)
gluten-free salami sausage,
cheese, diced
broccoli pesto (recipe - here)
a few of radishes, sliced


Cut crackers in half. Peel kohlrabi, cut into large cubes. Fold slices of salami into quarters. On each half of cracker put a teaspoon of pesto, then salami, cheese, salami again, kohlrabi and on top a slice of radish.

Zobacz także / See also:

Przekąski - koreczki warzywne z mozzarellą. 

Appetizer - vegetable snacks with mozzarella. 


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zdrowa-przekaska 


Przepis bierze udział w akcji Zdrowa Przekąska, klikając na obrazek przejdziesz do strony z przepisami biorącymi udział w akcji.

 


Surówka z brukselki, jarmużu i jabłka. Salad with brussels sprouts, kale and apples.


Surówka (4 porcje)
200 g brukselki
70 g  jarmużu
2 duże jabłka

Dressing
4 łyżki oliwy
2 +  1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy bezglutenowej*
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

Brukselkę i jarmuż umyj, osusz. Pokrój w bardzo wąskie paski. Jabłko obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos. Dopraw pieprzem. Wymieszaj poszatkowaną brukselkę i jarmuż z dressingiem, odstaw na pół godziny. Dodaj jabłko i ponownie wymieszaj.



Salad (4 servings)
200 g brussels
70 g kale
2 large apples


Dressing
4 tablespoons of olive oil
2 + 1/2 tablespoons of lemon juice
1 tablespoon of mustard gluten-free *
1 teaspoon of honey
1 clove garlic, pressed
freshly ground pepper

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).  
 

Wash brussels sprouts and kale, dry. Cut them into very thin strips. Peel apple, remove seeds and grate on big mesh. Combine dressing ingredients together and stir until you get a homogeneous sauce. Season with pepper. Mix shredded brussels sprouts and kale with the dressing, let standfor half an hour. Add the apple and mix well again