Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 4 października 2014

Surówka z selerem, jabłkiem, orzechami włoskimi i rodzynkami. Vegetable salad with celery, apple, walnuts and raisins.


Dla 3 osób:

1 duża bulwa selera (350 g)
1 duże jabłko
4 płaskie łyżki rodzynek
2 płaskie łyżki orzecha włoskiego, podzielony na kawałki (około 7 połówek orzecha)
3 łyżki soku z cytryny
6 - 7 łyżek słodkiej śmietany 18%
1 - 1 1/2 łyżka miodu

Śmietanę połącz z sokiem z cytryny i miodem, powstanie gęsty sos. Selera i jabłko obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do selera i jabłka dodaj sos śmietanowy, wymieszaj. Dodaj rodzynki i orzechy, ponownie wymieszaj. Gotowe

Surówkę podaję z usmażoną piersią z kurczaka i ryżem. Dla dwóch osób: 2 piersi kurczaka obtaczam w marynacie: 3 łyżki oliwy + 2 łyżki sosu Worcestershire, doprawiam pieprzem i odstawiam na 2 godziny. Potem smażę na patelni grillowej, po 3 minutach dodaje trochę wody i duszę pod przykryciem około 4 minut. 90 g ryżu gotuje w wodzie ze szczyptą soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączony, ciepły ryż mieszam z sałatą pokrojoną w cienkie paski (1/3 szklanki).


For 3 people:
 
1 large bulb of celery (350 g)
1 large apple
4 level tablespoons of raisins
2 level tablespoons walnut, divided into pieces (about 7 walnut halves)
3 tablespoons lemon juice
6 - 7 tablespoons of fresh cream 18%
1 - 1 1/2 tablespoon honey

Connect fresh cream with lemon juice and honey, you get thick sauce. Peel celery and apple, grate them (sloe with large mesh). Add
cream sauce to the celery and the apple, mix well. Add raisins and walnuts, mix again

I serve this celery salad with the fried
breast chicken and rice. For two people: coat 2 chicken breast with a marinade: 3 tablespoons olive oil + 2 tablespoons Worcestershire sauce, season chicken with pepper and let  stand for 2 hours. Then fry chicken on the grill pan, after 3 minutes, add a little water and simmer under cover about 4 minutes. Boile 90 g of rice in water with a pinch of salt according to package instructions. Mix drained, warm rice with chopped lettuce into thin strips (1/3 glassful).