Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 24 września 2014

Dlaczego warto jeść awokado? Why should we eat avocado?

This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English. 
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.


To kolejny mój artykuł z serii Dlaczego warto jeść ... Pierwszy artykuł był o figach (Dlaczego warto jeść figi?). Zamierzam napisać także o korzyściach spożywania melonów, selera naciowego, orzechów i migdałów, jagód acai, jabłek, żurawiny, borówek i jagód oraz grejpfruta. Ale tym czasem wróćmy do naszego zielnego bohatera w kuchni - awokado.

Awokado – to owoc pierwotnie pochodzący z Meksyku, stosunkowo szybko rozpowszechnił się w Ameryce Północnej, Środkowej aż po Południową (Peru). Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości odchudzające. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: A, B1, B2, E, C, PP, K, wapń, potas (35 % więcej niż banany) i fosfor oraz kwas pantotenowy, lecytynę i dużo naturalnych fitosteroli w stężeniu większym niż choćby w oliwie z oliwek.
Byłoby idealnie kupować zawsze organiczne produkty, ale nie musimy tego robić w przypadku awokado. Jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych, a Environmental Working Group (EWG) na swojej liście „czystej 15” (warzyw i owoców) zamieściła nie-organiczne awokado jako owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów. (pestycydy na co dzień http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/ ).
Regularne spożywanie awokado pomaga poprawić i utrzymać dobrą kondycję naszego organizmu (w tym zachować dłużej młodość), dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i stanowi swego rodzaju profilaktykę wielu chorób.

Jest cennym źródłem jedno-nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic.

Obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w związek zwany beta-sitosterol, który okazał się bardzo efektywny w obniżaniu cholesterolu. Potwierdzają to badania przeprowadzone na pacjentach z podwyższonym cholesterolem.

Zapobiega wadom wrodzonym i wspomaga pracę serca. Awokado jest bogate w witaminę B i kwas foliowy, które pomagają w regulacji poziomu homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny prowadzi do chorób serca. Szklanka awokado zapewnia 23% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest bardzo istotny w profilaktyce chorób wrodzonych, takich jak wady cewy nerwowej i rozszczepu kręgosłupa. Wspomaga pracę serca. Ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru - niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych, szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących.

Awokado to najlepsze paliwo dla mózgu. A to za sprawą dużej zawartości witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki i gromadzi białka. Dzięki czemu można zahamować utratę pamięci u osób chorych na Alzheimera. Dodatkowo zawartość folianów pomaga zapobiegać formowaniu się splątanych włókien nerwowych, co jest również istotne w prewencji Alzheimera. W awokado znajdziemy również lecytynę, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.

Jest źródłem glutationu, przeciwutleniacza – który jest pomocny w profilaktyce anty-nowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek. 


Zawiera błonnik – który organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej. Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Awokado posiada właściwości przeciwzapalne. Odkryto, że związki występujące w awokado, takie jak polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób zapalnych i stanów zwyrodnieniowych.

Wspomaga zdrowie oczu. Awokado jest doskonałym źródłem karotenoidów luteiny, które pomagają chronić oczy przed pojawiającym się z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmy.

Pomaga w walce z rakiem. Awokado może odgrywać dużą rolę w procesie zahamowania rozwoju komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka jamy ustnej, prostaty czy piersi. Wiele badań wykazało, że awokado może hamować rozrost raka prostaty. Zawiera również kwas oleinowy, który okazał się skuteczny w zapobieganiu powstania raka piersi.

Likwiduje przykry zapach z ust. Awokado jest jednym z najlepszych naturalnych składników, który czyści jamę ustną i usuwa z niej brzydki zapach. Czyści jelita co jest główną przyczyną ww. problemu.

Zwiększa wchłanianie składników pokarmowych. Awokado poprawia wchłanianie w układzie pokarmowym. Badania na pacjentach wykazały, że jedząc posiłki zawierające awokado zwiększamy przyswajalność karotenoidów pięciokrotnie. Łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi jest lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanowy Ohio wykazały, że jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi „wykrzesać” z nich 4 i pół razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika znajdującego się czerwonych owocach.

Awokado pomaga nam w pielęgnacji skóry. Olej z nasion awokado ma właściwości regenerujące, wygładzające oraz opóźniające procesy starzenia. Dodatkowo substancje chemiczne zawarte w awokado stymulują syntezę kolagenu, a dzięki zawartości witaminy A oraz E jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy. Olej z awokado jest używany w wielu kosmetykach ze względu na to, iż odżywia i rozświetla skórę. Pomaga również w leczeniu łuszczycy.

Na niskie ciśnienie. Połączenie wysokiej zawartości potasu, którego jest o 30 proc. więcej niż w bananach, kwasów omega-3 i kwasu oleinowego skutecznie obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem mózgu.

Dla cukrzyków. Diabetycy mogą spokojnie jeść awokado, bowiem owoc ten jest ubogi w cukier. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że jedzenie awokado skutecznie obniża o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zwiększającego możliwość wystąpienia miażdżycy, udaru, rozwoju cukrzycy typu II.

Trawienie. Dzięki zawartości składników odżywczych i enzymów awokado działa kojąco na wrażliwą powierzchnię żołądka. Jako bogate źródło błonnika, zmniejsza ryzyko zaparć. Według części naukowców zawiera antybiotyki roślinne i substancje o działaniu antybakteryjnym, dlatego może służyć w profilaktyce infekcji jelit.

Awokado zalecane jest jako alternatywa dla masła w przypadku osób cierpiącym na choroby układu krążenia, wątroby, z upośledzonym metabolizmem.
 

Jakie awokado kupić w sklepie? 

Możesz spotkać awokado z zieloną lub czarną skórką. Aby wybrać dojrzałe awokado, delikatnie naciśnij owoc u nasady ogonka. Jeśli jego skórka ugnie się, oznacza to, że owoc jest idealny. Można również kupić twardsze owoce, bowiem pozostawione przez kilka dni w temperaturze pokojowej samoistnie dojrzeją.
Staraj się nie kupować więcej, niż zjesz - mają tendencję do szybkiego dojrzewania. 


Jeśli chcesz zapobiec naturalnemu ciemnieniu miąższu awokado (występuje przy ekspozycji na działanie powietrza) zraszaj go odrobiną soku z cytryny lub limonki.  

Jak spożywać awokado?

Jadalny jest miąższ. W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki używając do tego łyżki.

Z awokado można przygotować koktajle, smaczne sałatki. Rozgnieciony widelcem miąższ awokado można doprawić solą i pieprzem i stosować jako zamiennik masła. 

UWAGA: Awokado zawinięte w ciemny papier szybciej dojrzewa.

A oto moje propozycje dań z awokado: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu) 


Sałatka z pieczoną papryką, ogórkiem, oliwkami, awokado i dressing chilli. 

 

Ciabatta z bakłażanem, guacamole, jajkiem i warzywną sałatką. 

 

Sałatka z borówkami, awokado i szpinakiem. 

 

Guacamole na dwa sposoby. Two ways guacamole.

 

Tortilla z kurczakiem i melonem w sosie czosnkowo-majonezowym.

 

Kanapka: pasta z awokado, rukola, rzodkiewka i kiełki. 

 

Sałatka meksykańska z jarmużem, fasolą, kukurydzą i awokado. 

 

Sałatka ze szpinaku, truskawek i awokado z dressingiem z maku.

Lekka sałatka z salami.

Czekolada - mus kakaowy z awokado i bananem.

Zielone podano (cukinia, awokado).

Zimowa sałatka z łososiem.

Sushi maki z awokado.

Pasta z wędzonej makreli i awokado.

Talerz obfitości.

Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka.

Deser jogurtowy z granolą, awokado i brzoskwinią.

Guacamole z truskawkami.

Trufle czekoladowe z awokado i malinami.

Deser z jabłkem i awokado.

Warstwowa sałatka z imbirowym dressingiem.

Sałatka: rukola, jabłko, bakłażan, awokado i dressing z tahini.

Miruna z sałatką z grejpfruta, mango i czerwonej kapusty.

Deser - granola, awokado i jabłko.

Komosa ryżowa z pieczarkami i jarmużem.

Pizza z pieczarkami i awokado.

Sałatka ryżowa z selerem naciowym i tuńczykiem. Dressing z awokado i selera.

Sałatka z grejpfrutem, awokado i owocami morza.

Warstwowa sałatka z burakiem i awokado.

Oraz przepis z bloga Studio Kuchnia:

  

Jajeczne przekąski

 

Awokado – właściwości, wskazówki, przepisy

 

Related theme in English:

15 Amazing Health Benefits of Eating Avocados

Five Reasons to Eat Avocado Every Day

What are the health benefits of avocados?

 


Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą. White bean and tuna salad.


Dla 2 osób.
50 g rukoli
30 - 40 g miks sałat
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w krążki
160 - 180 g białej fasoli konserwowej z puszki
60 g kiełek fasoli mung (bez zalewy)
6 - 8 pomidorów koktajlowych, pokrojone w połówki
120 - 140 g tuńczyk w kawałkach w oleju

Dressing:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon, bezglutenowa
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz

deser: figi

Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę umyj, osusz, połącz z dressingiem i czerwoną cebulą, wymieszaj. Przełóż sałatę na talerze. Na wierzchu połóż tuńczyka, fasolę, kiełki fasoli mung i pomidorki. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Na deser polecam figi.


For 2 people.
50 g arugula
30 - 40 g mix lettuce
1/2 red onion, sliced ​​into rings
160 - 180 g white beans canned
60 g mung bean sprout (
without pickled sauce)
6 - 8 cherry tomatoes, cut in halves
120 - 140 g tuna chunks in oil

Dressing:
1 tablespoon lemon juice
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon Dijon mustard, gluten-free
1 teaspoon honey
freshly ground pepper

dessert: figs

Connect all dressing ingredients and mix thoroughly until you get a smooth sauce.
Season with freshly ground pepper. Wash the lettuce, dry, connect with dressing, red onion and mix. Put the salad on plates. On top place the tuna, white beans, mung bean sprouts and tomatoes. The salad was very tasty. I recommend figs for dessert.



Dlaczego warto jeść figi? Why should we eat figs?


This article will be in Polish only, at the bottom of the article is a link to a similar topic in English. 
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.
 
Wybrałam ten temat z kilku powodów. 
Po pierwsze: figi to jeden z moich ulubionych owoców (i mango). 
Po drugie: właśnie mamy sezon na figi i należałoby przygotować z nich jakieś danie. 
Po trzecie: dzisiaj na targu kupowałam figi i sprzedawczyni przyznała się, że miała klientkę, która pytała  się o figi i jej walory odżywcze. Niestety, tak jak sprzedawczyni, i ja nie wiem za dużo o tych owocach poza tym, że są bardzo zdrowe i smaczne. Stąd ten artykuł. (cena w sezonie 1,00 - 1,30 za sztukę to dobra cena dla konsumenta)
Po czwarte: mam nadzieję, że ten artykuł zachęci Polaków, by kupowali i jedli figi – jeden z najzdrowszych owoców na świecie. 

Figa to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim.

Figi mają bardzo duże wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Ze względu na dużą ilość cukrów, figi to doskonałe źródło energii. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, ), 80% wody i 1,3% białek, przeciwutleniacz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają przeciętnie: potas (1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%). Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta z 200 mg/ 100 g (owoce świeże) do 970 mg/ 100 g.

Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią.

Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń. 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka, powinny więc spożywać je dzieci, osoby z osteoporozą oraz kobiety w okresie menopauzy.

Suszone figi charakteryzują się najwyższą pośród wszystkich owoców zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom, odgrywają ważną rolą w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi, a także przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Jednocześnie, poprzez regulację pracy naczyń krwionośnym figi mogą być pomocne w leczeniu hemoroidów.

Figi to jeden z najlepszych środków przeczyszczających. Swoją skuteczność zawdzięczają dużej zawartości kwasów owocowych, pomocnych nie tylko przy zaparciach, lecz także przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Figi mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm. Zawarty w figach cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Figi to doskonały naturalny detox, zawiera więcej witaminy B6 niż większość owoców.

Sok z fig to doskonałe źródło flawanoidów i polifenoli przeciwutleniaczy zwalczających szkody powstałe przez wolne rodniki. Naukowcy potwierdzili że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli. Przynajmniej część ze wspomnianych polifenoli ma właściwości przeciwnowotworowe, co zostało zademonstrowane w badaniu in vitro. Figi dzięki ich zdolności do alkalizowania organizmu, mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia. 

Posiadają właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Figi mają działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. Figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Nalewka przyrządzona z fig, łagodzi duszności przy astmie. Mieszkanki krajów afrykańskich uważają również, że sok z fig leczy bezpłodność i sprzyja laktacji.

Figi uznawane są także za afrodyzjak.
 

Jakie figi kupować? 
 
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo.

Najlepsze figi to te najbardziej dojrzałe, aromatyczne, miękkie w dotyku. Są bardzo zdrowe, smaczne, w kuchni uniwersalne. Figi nie wymagają specjalnego przygotowania, można je jeść w całości lub przekrojone na pół, na słodko, słono, gorąco i zimno. W towarzystwie śmietany, z miodowym sosem, orzechami, likierem, kawałkiem sera. Podane z serem mascarpone tworzą pyszny deserowy duet, w sam raz na eleganckie przyjęcie. Figi można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane, jako bakalie, do wyrobów piekarniczych, ciast i ciasteczek. Owoce przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy, są idealnym dodatkiem do dziczyzny lub wieprzowiny. Przepysznym rarytasem są suszone figi marcepanowe w whisky.

Kupując suszone figi pamiętajmy, że powinny być miękkie. Nie powinien nas niepokoić biały nalot na owocach – nie jest to pleśń, a cukier będący sygnałem, że owoce są wilgotne, soczyste i miękkie.

A oto moje propozycje dań z figami: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)

Sałatka z figami, bekonem i podsmażoną szalotką.

 

Tarta migdałowa z figami i malinami. 

 

Sałatka z figami i gruszką. 

 

Tabbouleh z figami i jabłkiem.  

 

Sałatka - figi i granat.

 

Sałatka z gryką, figami i jabłkiem.

 

Kurczak w sosie musztardowym i sałatka z suszonymi figami.

 

Dania z innych blogów, które polecam:

 

 Pizza z kurkami, kozim serem, figami i nutą rozmarynu. 

 

Dżem z suszonych fig i nasion chia. 

 



Related theme in English:

Figs. Read more at: http://www.whfoods.com/