Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 14 września 2014

Tarta migdałowa z figami i malinami. Almond tart with figs and raspberries..



 
Ciasto:
100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów)
200 g skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej*
170 g masła
4 łyżki mleka kokosowego lub kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
(przepis na ciasto z mąki kokosowej i migdałowej: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html)

Nadzienie:
550 g jogurtu greckiego
sok z 1 cytryny
3 jajka
3 płaskie łyżki cukru pudru

6 fig, pokrojone w plastry
200 g świeżych malin
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Przesiej przez sito mąkę. Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier i jaka, mleko kokosowe, wyrób na gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia, wstaw do lodówki na 30 - 40 minut. Jajka roztrzep widelcem, dodaj jogurt, sok z cytryny i cukier, wymieszaj wszystko. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem na 12 - 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170 - 175 stopni Celcjusza. Wlej na upieczony spód masę śmietanowo - jajeczną, ułóż na wierzchu figi, pomiędzy figi połóż maliny (około 70 g malin). Piecz tartę 40 minut. Upieczoną tartę posyp malinami.


Dough:
100 g of almond flour
200 g  of
gluten-free wheat starch or corn starch*
170 g butter
4 tablespoons coconut flour or sour cream
1 egg
2 tablespoons icing sugar

(almond coconut dough recipe: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2016/07/przepis-bezglutenowe-ciasto-kruche.html

Filling:
550 g Greek yoghurt

juice of half lemon
3 eggs 

3 level tablespoons of icing sugar  

6 figs, sliced
200 g fresh raspberries

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 
Sieft a flour. Chop cold butter, add the flour, sugar and eggs, coconut milk, knead on a smooth dough. Put the dough on a baking sheet, put it in the fridge for 30 - 40 minutes. Beat eggs with a fork, add yoghurt, lemon juice and sugar, mix everything. Puncture chilled dough with a fork, put in the preheated oven to 190 degrees Celsius with air flow for 12 - 15 minutes. Remove the cake from the oven, reduce the temperature to 170 - 175 degrees Celsius. Pour the cream egg filling on baked dough, on top place figs, lay raspberries between figs (about 70 g raspberries). Bake tart 40 minutes. Sprinkle baked tart with raspberries.





Kozaki w sosie śmietanowo - pieprzowym. Rough-stemmed bolete in cream - pepper sauce.


Przepis mojej mamy.
2 porcje
8 małych ziemniaków
1 mała cebula
400 - 500 g kozaków lub borowików szlachetnych (300 g mrożonych)
200 ml słodkiej śmietany powyżej 36%
100 ml wody
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka skrobi kukurydzianej, opcjonalnie
oliwa do smażenia

Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie z dwoma szczyptami soli. Grzyby oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Gotuj grzyby z połową cebuli w osolonej wodzie 15 minut. Odcedź grzyby. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż ją około 2 minut. Dodaj ugotowane grzyby i dopraw solą i pieprzem (tyle, by sos miał intensywny smak pieprzu), smaż około 5 minut. Wlej śmietanę i wodę, dodaj opcjonalnie mąkę i gotuj wszystko jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, połóż na talerzu, polej sosem z grzybami.


My mom recipe.
2 servings
8 small potatoes
1 small onion
400 - 500 g rough-stemmed bolete (
leccinum scabrum), porcini (300 g frozen)
200 ml sweet cream 30 % - 36%
100 ml of water
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon cornstarch, optionally
oil for frying

Peel the potatoes, boil in water with two pinches of salt. Clean the mushrooms, wash, cut into pieces. Cook mushrooms with half the onion in salted water 15 minutes. Drain the mushrooms. In a skillet heat the oil, add the diced onion, fry it about 2 minutes. Add cooked mushrooms and season with salt and pepper (sauce should have an intense flavor of pepper), fry about 5 minutes. Pour cream and water, add optionally the gluten-free flour and cook everything else 2 - 3 minutes. Cut boiled potatoes into slices, place them on a plate, pour the sauce with mushrooms.