Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 26 sierpnia 2014

Few dressings.


Francuski dressing:

1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon, bezglutenowa
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego koperku
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonego estragonu
szczypta granulowanego czosnku
sól, pieprz świeżo mielony
3 łyżki oliwy

Wszystkie składniki dressingu, poza oliwą i świeżymi ziołami, dokładnie wymieszać na gładka masę. Dodaj oliwę, wszystko ponownie dokładnie wymieszaj, dodaj świeże zioła i wymieszaj.


French dressing:

1 tablespoon vinegar
1 teaspoon Dijon mustard, gluten-free
1 teaspoon honey
1 teaspoon chopped chives
½ bunch parsley, chopped
pinch of dried dill  

pinch of dried basil
pinch of dried oregano  

pinch of dried tarragon
pinch of granulated garlic
salt and freshly ground pepper
3 tablespoons olive oil

Mix all dressing ingredients, except olive oil and fresh herbsto a smooth sauce. Add the olive oil, mix well everything, add the fresh herbs and mix.


Grecki dressing

3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1 łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz świeżo mielony

Oliwę, sok z cytryny, wodę i miód dokładnie wymieszaj, najlepiej wytrząsać sos w małym zamkniętym słoiczku. Dodaj zioła i przyprawy, jeszcze raz wszystko wytrząśnij, aż do uzyskania jednolitego sosu.


Greek dressing:

3 tablespoons olive oil
1 tablespoon lemon juice
3 tablespoons water
1 teaspoon honey
1/2 teaspoon granulated garlic or 1 clove of garlic
1/2 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon marjoram
pinch of Provence Herbes
salt and freshly ground pepper

Mix olive oil, lemon juice, water, honey thoroughly, shake the sauce in a small locked jar. Add herbs and spices, shake everything again until you obtain a homogenous sauce.


Winegret 

3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
sól, pieprz świeżo mielony

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Vinaigrette

3 tablespoons olive oil
1 tablespoon honey
1 tablespoon vinegar
1/2 teaspoon granulated garlic or 1 clove of garlic
salt and freshly ground pepper

Mix all ingredients together
well.


Dressing miodowo - cytrynowy  ze strony Marla Meridith
(http://www.familyfreshcooking.com/2014/01/24/lemon-honey-salad-dressing-recipe/)

1/2 szklanki oliwy z oliwek Extra Virgin
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki miodu 

sól morska
pieprz czarny mielony


Wstrząśnij oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód w słoiku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Honey lemon dressing from Marla Meridith' page  
(http://www.familyfreshcooking.com/2014/01/24/lemon-honey-salad-dressing-recipe/) 

1/2 cup Extra Virgin olive oil
4 tablespoons lemon juice
3 tablespoons honey
sea ​​salt
ground black pepper

Shake olive oil, lemon juice and honey in a locked jar. Season
with salt and pepper to taste.


Wskazówka: 
Staraj się przygotowywać sama dressingi, sosy i dipy. Nie kupuj gotowych dressingów, bo mogą zawierać mąkę, glutaminian sodu lub śladowe ilości glutenu. Jeżeli często używasz ketchupu, majonezu i musztardy powinieneś też kupować te produkty bezglutenowe (patrz pasek z boku Moja lista sklepów).

Note: 
Try to prepare itself dressings, sauces and dips. Don't buy ready-made dressings, because they often contain flour, monosodium glutamate or traces of gluten. If you frequently use ketchup, mayonnaise and mustard, you should also buy these product with gluten-free sign.



Easy Homemade Salad Dressings:
Vinaigrette Dressing, Ranch Dressing, Caesar Dressing, Green Goddess Dressing