Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 6 sierpnia 2014

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i quinoa. Strawberry spinach quinoa salad.



Dla 2 osób, duże porcje.
60 g szpinaku
80 g mieszanki sałat koniecznie z rukolą
10 dużych truskawek, pokrojonych w plasterki lub 15 czereśni, podzielonych na połówki
20 - 25 migdałów
70 g quinoa
1/2 awokado, pokrojone w kostkę, opcjonalnie
50 g sera koziego

Cytrynowy dressing
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon, bezglutenowa
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz

Quinoa ugotuj w osolonej wodzie, około 10 minut. Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wytrząśnij w małym słoiku, dopraw pieprzem. Migdały przekrój wzdłuż na połówki, upraż na patelni (3 minuty). Szpinak i sałatę umyj. Dodaj truskawki, migdały, ugotowaną quinoa i awokado, wszystko wymieszaj. Przełóż na talerze, polej dressingiem, posyp serem kozim. Podawaj od razu.
Tę sałatkę można też podać w wersji z mięsem. Ugotuj jedną pierś z kurczaka (w osolonej wodzie), pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki. W wersji z mięsem nie dodajemy już sera koziego.

Inne sałatki z truskawkami:  
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, morelami i kozim serkiem.
Sałatka ze szpinaku, truskawek i awokado z dressingiem z maku. 
Sałatka z borówek i truskawek.



Yield – 2 main dish servings, 4 side dish servings

60 g spinach
80 g mix of lettuces with arugula
10 large fresh strawberries sliced ​​or 15 cherries divided in half
20 - 25 almonds divided in half
70 g dry uncooked quinoa
1/2 avocado diced, optional
50 g goat cheese 
 
Lemon dressing
3 tablespoons olive oil
2 tablespoons lemon juice
1 teaspoon Dijon gluten-free mustard 

1 teaspoon honey
freshly ground pepper


Cook the quinoa according to package directions (10 minutes in salted water).
Shake olive oil, mustard, lemon juice & honey in a jar. Season to taste with pepper.
In a small pan over medium heat, toast the almonds, stirring often, until they are fragrant and turning golden, about 3 minutes. Spinach and lettuce wash. When ready to serve, mix together the warm quinoa, strawberries, spinach and toasted almonds. Transfer to plates, drizzle the dressing over the top. Crumble goat cheese over the salad.
This salad can be prepare with meat. Boil one chicken breast (in salted water), cut into cubes and mix with the all ingredients of salads without goat cheese.